Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία

Καλώς ήλθατε στη σελίδα μας!

emte.gr

Hellenic Meteorological Society Welcome!

Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία

Τime to join us!

Νέα

Aristotle’s Μετεωρολογικά-Meteorology then and now

Στη συγγραφή του βιβλίου «Aristotle’s Μετεωρολογικά-Meteorology then and now», συνεργάσθηκαν δύο διακεκριμένοι καθηγητές, που έχουν μεγάλο έργο στις ατμοσφαιρικές επιστήμες, στη Μετεωρολογία και στην Κλιματολογία. Πρόκειται για τον καθηγητή Αναστάσιο Τσώνη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ και τον επίτιμο καθηγητή Χρήστο Ζερεφό από την Ακαδημία Αθηνών. Το σύγγραμμα αυτό αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην εκλαϊκευμένη γνώση στον τομέα της εξέλιξης της μετεωρολογικής επιστήμης στο χρονικό διάστημα 2300 ετών από τη συγγραφή του έργου μέχρι σήμερα.


Οι συγγραφείς αναλύουν και παρουσιάζουν με απλό τρόπο την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής επιστήμης από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα. Συγκρίνουν την αρχαία επιστημονική θεώρηση του Αριστοτέλη, σχετικά με την κατανομή των πέντε θεμελιωδών στοιχείων (αιθέρας, φωτιά, αέρας, νερό και γη) στο τότε μοντέλο του σύμπαντος, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα και την ερμηνεία τους μέσω της λογικής και της παρατήρησης, με την σημερινή επιστημονική γνώση στις ατμοσφαιρικές επιστήμες. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα από την αρχή μέχρι το τέλος και μάλιστα σε ένα Παράρτημα συζητείται εκτενώς και η άποψη του Αριστοτέλη για την κλιματική αλλαγή.


Γενικά πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, στην οποία με επιτυχία και εύληπτα οι συγγραφείς μετέφεραν πολύπλοκες έννοιες μετεωρολογικές στον μη ειδήμονα αναγνώστη αλλά ταυτόχρονα τήρησαν και την επιστημονική ποιότητα του κειμένου.

Το link του βιβλίου, στο οποίο είναι η ελεύθερη η πρόσβαση διαδικτυακά (open access) είναι το ακόλουθο: https://www.archaeopress.com/Archaeopress/download/9781789696370

Παναγιώτης Νάστος

Καθηγητής Κλιματολογίας ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας

Εάν επιθυμείτε να γίνετε μέλος της ΕΜΤΕ, συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την στην ΕΜΤΕ

 

 Αίτηση Εγγραφής

Visitors
4
Articles
118
Web Links
9
Articles View Hits
174491